Assalamualaikum.
Hye uolls! Your weirdo Ammelia is in the houzeeeh! Baru berkesempatan
nak update blog padahal dekat rumah tak buat apa-apa melopong bosan je pon.
So far cuti ni tak holiday ke mana, as usual, sad to say.
Tapi takpe, selaku belia yang gigih dan bersemangat waja, aku telah mengisi
masa cuti dengan…*drum rolls* MEMASAK! Sejak study week lagi aku menggeletik nak memasak sebab
macam lama gile tak balik. Makanan dekat kafe pun dah bosan tengok lauk sama
tiap-tiap hari menambahkan lagi rasa seram sejuk nak masak. Oh, cooking is
kinda a drug coz it cause addiction. Aha! Siapa setuju angkat senduk or garfu
or buku masakan.
Maka bila ada peluang nak masak kat rumah,hmmph ape lagi berkelentang
kelentung la kita. Mula-mula aku buat pudding roti atau nama omputih bread
pudding with vanilla sauce. Tapi version aku ter-nipis pulak sebab guna bekas
gedabak. Tapi tekak aku rasa ok je makan.
Pastu aku buat cream puff with vanilla custards filling.
Sebab sebenar aku buat cream puff ni adalah kerana vanilla sauce untuk pudding roti
tu ada lebih lagi. Tak elok bazir so aku alter jadi vanilla custards filling
untuk cream puff gebu-gebas-kepak-kepak-gebum-gebum. Mama cakap nice. Mama
adalah juri tetap untuk setiap masakan aku, muah ciked mama.
And then aku cuba-cuba buat churros sebab nampak kawan aku
upload gambaq di Instagram. Peh, mencabar kesabaran hingga berpeluh ketiak aku
dibuatnya. Dia punya sticky tambah lagi dengan tak ada tools yang betul untuk
buat bentuk bintang telah menyebabkan eksperimen kurang berjaya. Aku punya
churros gemuk gedempol pastu pendek pulak tu pastu gelap. Kalau dia adalah
seorang manusia pasti dia mempunyai low self-esteem, kahkah.
Lepas tu aku rasa macam nak buat kek pulak. Sebenarnya dah
lama ambik resipi ni dari Kak Ita Masam Manis tapi tak menyempat. Tapi tapi
tapi resipi Kak Ita tak letak butter, resipi orang lain letak butter pastu aku
konfius pastu aku alter resipi pastu menjadi jugak tapi tak ummmphh sangat la. Kurang
rasa oren, oh lupa bagitau aku buat kek oren. Ya, reader harus tahu! Aku
ter-over baked jugak so sedikit hampa. Takpe, kita cuba lagi lain kali,
Malaysia Boleh!
Sedang aku bereksesais jari scroll internet terjumpa pula gambar
sosej rolls yang nampak anggun menawan. Maka aku bangun la awal-awal pagi buat
sosej rolls untuk sarapan pulekkk. Aku rasa riang gembira for the whole day
pada hari tersebut sebab mama papa sarapan sosej rolls aku. Gembira sampai
langit ke tujuh hoi. Oh, sosej rolls tu menjadi, yelah mesti la menjadi sebab
sosej rolls je pun. -,-‘
Ada lagi. Aku beli bread crump atau aku lebih suka panggil
Victor Krum macam watak dalam Harry Potter, aku beli secara berlebihan. Toink!
Idea nak buat chicken chop pulak. Berhempas pulas la aku prepare ayam, buat
mashed potato, sos blackpaper, goreng fries, buat air oren. Dapp dappp. Juri
tetap lebih suka salad instead of mashed potato katanya.
Latest, aku buat mee sup dengan sambal kicap tambah begedil.
Ohoi rasa nak makan begedil lagi, alamak acano alamak. Juri tetap cakap kuah
sup tawar tapi aku bangkang sebab aku makan ok je. Tapi bila makan balik ok,
tawar sikit. Sikit.
Fuh bahagianya rasa boleh masak banyak-banyak. Juri tetap
selalu bebel sebab aku masak tapi aku tak suka makan apa yang aku masak. Kesah! Aku ada misi menggemuk gedempolkan
semua orang atas rumah ni, biar aku je nampak paling kecik MUAHAHAHA *evil
laughs*.
Ok, selesai laporan masakan untuk cuti semester kali ini. Resipi
aku update lain kali kalau rajin. Tapi ada lagi seminggu cuti dan aku plan nak
buat congo bar dengan chocolate chips cookies minggu depan lalalala~
Happy cooking uolls, jangan lupa menggemukkan diri anda so
that I can call uolls bebulat fluffy! Ini aku belanja lagi masakan sampingan kat rumah ^-^
Breakfast set |
Chocolate cake in mug. |
Ini pulak kuih pau, tang pipi tu. Kah. |
No comments:
Post a Comment