Tuesday, November 21, 2017

The most scary day.

Assalamualaikum.

Disclaimer: ENTRY NI PANJANG DAN TAK ADA GAMBAR-HANYA WORDS.


Masuk bulan ni, dah almost 5 bulan aku tanam anggur. Memang sangat mencabar emosi dan tenaga. Banyak kali jugak down tapi terus cepat-cepat pujuk hati. InsyaAllah rezeki tu dah ada tertulis untuk aku. Cepat atau lambat je. Dan sekarang--agak lambat nampaknya :D

F pulak sekarang masih struggle nak habiskan degree sebab dia sangkut papers. Ye, with 'S'.

So ada satu malam tu, kiteorang sembang on the phone.

Borak-borak punya borak--tetiba masuk topik study F. Dia semacam lemah semangat dan seems like giving up with study. Aku dengar je sambil sesekali pujuk dia supaya jangan fikirkan sangat--enjoy the process bla bla bla. Yelah, aku cuba tenangkan dan pujuk F apa terdaya la kan. And dah kenapa entah ada pulak part aku down sebab rasa macam loser--pergi banyak interview tapi tak ada jugak kerja yang sangkut.

Haaa elok la tu kan, dua ketul makhluk yang tengah down and emotionally exhausted sembang. Ada la syaiton mencucuk line. Tak tahu macam mana entah bole timbul topik suicide. Aku dengan F bukannya merancang nak suicide bersama ya teman-teman. Jangan gelabah dahulu.

F sekadar cerita kisah suicidal dekat universiti dia. Dia cerita la awat orang tu suicide, macam mana jadi--benda macam tu la. So far dah ada dua kes dekat salah satu bangunan universiti ni. F suddenly said "kalau kita pergi terjun sekali, dah cukup 3 kes untuk tutup terus bangunan tu".

Pehhhh naik bulu roma aku dengar dia cakap cenggitu. Sebab dia sentiasa cool (or berlagak cool) dan memang tak pernah la dia cakap benda-benda mengarut dan bodoh sebegitu. Terdetik rasa cemas dan seram sejuk bila dengar ayat F. Then macam-macam lagi la kiteorang borak dan diakhiri dengan F masih down dan cakap nak study untuk kuiz.

The next day. Aku bangun-mandi-makan-tidur je. Haritu aku tidur tengahari lepas makan sampai ke petang. Bangun je pukul 4 lebih. Dan seperti kebiasaannya, aku cek phone dulu untuk tengok jam dan tengok notifications apa yang penting or menarik. Dalam mamai tu, aku nampak ada satu follow dari rakan persatuan F--Noni (bukan nama sebenar) dan dua notifications direct message dekat twitter dan instagram dari Noni.

Aku dah pelik, kenapa tetiba follow siap mesej pulak tu. Noni tanya aku ada contact F tak dalam sehari dua. Aku cakap je la ada sebab semalam kan aku baru call sembang macam-macam.

"F tak balik bilik dari semalam. Roommate dia risau sebab harini pun still tak balik and tak jawab call pun. F hilang"

Aku macam what the.....Drama ape pulak ni, aku dah la mamai woi. Ayat-ayat Noni seterusnya memberitahu F unreachable by phone dan tak kelihatan di mana-mana. Semua orang tengah cari dia.

Terus aku teringat topik perbualan semalam yang dua-dua tengah hopeless dengan hidup dan ayat dia pasal nak terjun bangunan tu. Masa tu jugak aku rasa seluruh darah dalam badan aku tersejat, satu badan seram sejuk dan jari dah menggigil. Sumpah aku memang gigil time tu. Tak lawak langsung F hilang tetiba.

Sepantas kilat aku dail nombor F. Sekali call--tak angkat. Dua kali--aku lupa berapa kali aku call sebelum akhirnya F jawab call. Phewwwwwwww! Tak menyempat terus aku tanya dia dekat mana, buat apa, kenapa tak balik. Kau tahu dia jawab apa? TENGAH SCROLL TWITTER. Orang semua risau pasal dia, dia boleh berfoya-foya scroll twitter. Tapi aku tak terkeluar pulak makian sebab tetiba dah menangis dengan perasaan bercampur baur. Aku ingat aku dah takkan dengar suara dia lagi wehhh (drama sangat).

The rest is history.

Now, I've learnt my lesson. Don't ever talk about suicidal or stupid thought with stress person. Ever. Ever!

Anything could happen. Eventho F masih hidup alhamdulillah tapi aku sangat menyesal pergi borak macam tu dengan dia. What if dia betul-betul buat? Memang seumur hidup aku akan blame diri sendiri.

And--guys, please be strong in whatever situation. Talk to people. Don't stay alone. Don't do any attempt on suicide. Serius orang yang sayang kau (walaupun kau taktau or tak perasan ada orang sayang) akan sedih sangat kehilangan kau. I don't want anyone to rasa-darah-tersejat-feeling bila terima berita buruk macamtu.

Life is good. We will get over it. Hard time will pass. Good time will come, eventually. Be patient, be strong.

Live!

Nah bunga <3

Wednesday, November 1, 2017

My convo day!

Assalamualaikum.

Okay, Imma gonna act cool. Last weekend is my convo day. Yeah guys, my convo dayyyyyyy!!!! Ehem, not cool anymore.


I think this is the third most important event in my life. First--my birthday. Second--my wedding day (eventho I'm not married yet >.<). Third--my convocation ceremony! Fourth would be giving birth to my first child hahaha.

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.

This is one of the biggest blessing from God, to be able to study in engineering and complete it on time. I was told engineering is super hard and failing one or two subject or extend is normal--but phewww luckily I passed.

And what's make it more special is-----

I graduated with Dean's Award!



And it is extra special because my parents are able to see me graduating. This is for mama and papa, so of course their presence on that day is important. Eventho they whining of having cramp having to sit in car for 12 hours :')

My heart and soul--jiwa dan raga. 

Keluarga yang sentiasa menyokong <3


This is huge for me. I have to thank everyone who has prayed, support and help me throughout this journey. But I know, I can't thank them enough.

Firstly, thanks to my parents and family for their support, money, energy, encouragement, love, care about me and everything. Words ain't enough to say it all. But really, thank you.

To my friends--always push me to study, do revision, sharing notes (because I always sleep in the class), teach me to solve complicated things, eat with me, sleep with me, allow me to share car, lend me money, food hunting together, go for night walk, buying burger at midnight, always give me words of encouragement when I'm lazy or too tired and everything. God, I never realize this before, thank you friends :')))) Especially to Chewy, Yuni, Mariam, Pilotoq tersayang, geng Usop Santorian yang sentiasa dikenang dan rakan sekelas.

Dah lama berangan nak baling mortar board tapi akhirnya ni sekeping je gambar baling mortar board, luls sangat.


Thank you to my supervisor too, she always pushed me to go infinity and beyond!

My pilotoq bebigels--always help me in my study sebab dorang ni semua budak bijak dan rajin nak mampos. Mungkin mak dorang terlebih makan supplements masa pregnant. 


And appreciation to Faizi--who always listen to me when I mengadu macam-macam, calm me down, support me, entertain me when I'm too stress with works (helehhh stress la sangat), accompany me when I stay up, give me supplements (eventho I hate capsule) and everything. Thank you awak <3

Fuhhh, rasa macam tulis kad hari raya.

But really, thanks guys.

And here---lots of picture during my convo day, because dah banyak sangat upload dekat instagram so kita upload dekat blog pulak hew hew.

 Btw this is during hi tea, a day before convo. 

 Muka tengah gelabah tunggu turn hahaha.

Ramainya orang graduate woi, patut la susah dapat keje :'|





And thanks for the flowers. Suka sangattt! Tak pernah dapat bunga sebanyak ini, rasa macam artis pulak ahaks! 

Again, alhamdulillah syukur nikmat kepada Tuhan yang memberi rahmat. 


Thursday, October 5, 2017

Goodbye my friend.

Assalamualaikum.

Eventho aku nampak normal, sebenarnya aku selalu pakai contact lens bila keluar ke bandar/mall atau attend class. Aku tak suka pakai spek.

Satu, sebab tak cool.
Dua, sebab aku rasa panas dan rimas padahal dia tak kacau apa pun haha.
Tiga, sebab aku rasa spek buat bawah mata aku nampak gelap macam panda.

Tapi bila di rumah, mesti la kena pakai spek jugak. Takkan nak pakai lens 24 jam ye dak?

Since aku tak suka spek, aku tend to letak spek aku merata tapi lepastu mula la meraba nak cari barang. Lepastu aku suka letak spek aku dekat lantai, terutamanya bila aku baring tengok tv atau tunggu masuk waktu solat. Dan lepas tengok tv/solat, aku selalunya lupa nak ambil spek tu.

Mama dengan papa memang biasa dah membebel pasal ni. Tapi aku buat derkk je. Kadang-kadang aku tengok dorang dah nak give up dan hanya mampu menggelengkan kepala hahaha.

Tapi...sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga.

Akhirnya, apa yang parents aku dok bebelkan itu dimakbulkan Tuhan.

Semalam, lepas ambil wuduk, aku lap muka so sah-sah la tak pakai spek. Aku pun tak ingat dah letak beliau kat mana. Dan aku berjalan dengan tenang untuk menunaikan solat.

Prakk!

Aku rasa aku terpijak something. Tapi aku tak berani nak tengok benda yang aku pijak sebab aku 100% confirm benda tu dah selamat berkecai. Cumanya aku tak dapat agak, itu pin rambut aku atau....spek aku. Aku macam speechless dan kecut perut seketika.

Dan yes, that's how my spectacles broken into pieces. Eh takde la pieces sangat, patah je.

Di saat baki akaun bank tengah kritikal, kerja belum dapat, masa ni jugakkkkk la dia nak patah.

Ya Allah, ingatkan aku betapa manisnya sabar T.T