Tuesday, September 19, 2017

Trip 2 in 1

Assalamualaikum.

I just came back from Kuala Lumpur. Selalunya aku gerak solo je ke sana tapi kali ni my best friend, Chewy (not a real name) ada join sekali.

Actually, Chewy is a big fan of SEA Games. Dan KJ. So masa SEA Games haritu, dia memang akan quote/retweet hampir semua tweet pasal SEA Games. Aku rasa KJ boleh hired dia untuk handle account sosial media apa-apa aktiviti sukan next time, luls.

Panjang pulak mukadimah, aduh!

Since opening ceremony ASEAN Para Games 2017 mengeluarkan free entrance pass, kami berdua bersetuju untuk menunjukkan sokongan padu dan semangat kesukanan yang tinggi kepada KJ, eh kepada Negara. Lagipun, ada career fair dekat KLCC pada hari yang sama dan the next day pulak ada open interview dekat MIDA Central. 2 in 1 bak kata omputeh.

Pada hari kejadian, kami pergi ke Pasar Seni terlebih dahulu. Ini semua pengaruh media sosial yang mem-viralkan pinggan mangkuk yang lawa nak mampos. I know, macam makcik-makcik kan? Memang lawa dan rambang mata. Lalu duit pun mengalir seperti air sungai sewaktu hujan lebat.

 Btw, kedai ni terletak nearby wau bulan besar tepi jalan tu. Start meniaga pukul 10 am kalau tak silap.

Lawa woih! Rasa nak beli semua design tapi nanti nampak caca marba pulak kitchen aku hmmm.


Next, career fair at KLCC. Mencuba nasib mana tahu kot-kot ada rezeki dapat kerja. Lepastu sempat tengok wayang seround, movie IT. Pendapat aku, movie ni bosan dan meleret. Nora bagi 3 bintang!

On the way ke Bukit Jalil, takde la sesak sangat. Sampai je depan stadium, omg perasaan excited tak dapat dibendung lagi. Tetiba lubang hidung rasa kembang kempis bangga tengok Stadium Bukit Jalil lawa sangat.

 View dari luar stadium. Memang gempak habis la!



 Persembahan dari tentera.

 Ketibaan masuk kontinjen dari Brunei. 







The next day awal pagi lagi kitaorang gerak pergi MIDA Central pulak. Allahu, ramai sangat umat manusia. Nervous kejap memikirkan macam mana la aku nak compete dengan dorang semua untuk dapat kerja. Takpe la, rezeki tu rahsia Allah dan kita usaha je semampu yang boleh. Malaysia boleh! Tetibe =,=”

Tengah beratur tunggu turn nak masuk booth. Menyempat je selfie hiks.

Dah setel bergesel ontot dengan orang ramai, kitaorang decide untuk mencuba the latest public transport in Malaysia, MRT. Sekali lagi, kembang kempis lobang hidung tengok betapa lawanya stesen MRT. Good job Malaysian! Malaysia boleh!


Escalator pun yang green technology punya, caya la!


Destinasi kami, IKEA. Yeyy, dah tak perlu bersusah payah lagi kalau craving meatball atau almond cake IKEA. Naik je MRT and stop dekat stesen Cochrane, jalan sikit lepastu dah jumpa IKEA.


Ini meatballs IKEA. Dia sedap sangat, kalau jual depan rumah aku akan beli tiga hari dalam seminggu. 4 hari lagi tu nak makan budu. 


Aku tengok ramai hijabster ber-ootd dekat celah barangan IKEA ni. So aku join sekali. Tapi dalam gambar tu ialah Chewy, mungkin tengah diskus pasal bisnes juta-juta dengan Dato' M. 


Lepastu dapat soft ice cream. Oh btw, kawan aku sorang lagi join pergi IKEA so dia la yang belanja ni. Thanks :) 

Overall, kaki kitaorang sikit lagi nak tercabut pergi sana-sini dalam masa dua hari. Tapi rasanya, worth la dapat buat semua benda yang dah plan dari awal—on track gitu.

Apa yang membuatkan trip ni lagi berbaloi adalah------Chewy. Sebab dia belanja aku wayang, dan KFC hahahahaha. Rasa macam perjalanan ditanggung oleh sugar daddy uolls. Thank Chewy, u know I lebiu ahaks!




Till the next trip.

Wednesday, September 13, 2017

Percutian yang LOL!

Assalamualaikum.

Aku merupakan homo sapien yang tidak mempunyai ramai kawan. Ada beberapa ketul je yang memang rapat dari sekolah dan universiti. Kawan laki hampeh takde langsung yang rapat, orang kata menjaga ikhtilat, gitew!

Antara yang memang kamceng gila sampaikan mama lebih banyak memuji dorang dari memuji aku ialah Mariam, Chewy dan Yuni. Kitaorang rapat sejak high school sebab rajin ponteng surau bersama dan selalu didenda berlari kerana tidak memakai pakaian lengkap ko-ko (kecuali Mariam sebab dia pengawas dan nerd).

Lepas sekolah, masing-masing bawak diri belajar merata tempat. Demi mengekalkan silaturahim, kami kerap jugak berjumpa dan sentiasa merancang untuk bercuti ke mana-mana tempat menarik. Tapi tu lah, rancang je lebih. Rancang bertahun-tahun sejak habis sekolah sampai habis degree =,="

Namun, keajaiban dunia telah berlaku baru-baru ini. Kami berjaya bercuti bersama! Like finally, oh-my-God! Adik aku pun join sekali sebab nak minimize kan budget per person.

Rancang bertahun tu gaya macam nak pergi jelajah Europe, padahal pergi Bukit Keluang, Besut je pun, lol sangat. Plan nak buat bride shower untuk one of our friend tapi tak kesampaian atas beberapa sebab yang agak mehhhh. Takpe, hidup mest diteruskan. Lalu kami buat je bride shower--tanpa bride, lol sekali lagi.

Amboi, panjang mukadimah aku.

Pada hari kejadian, kitaorang gerak dari Kota Bharu-Pasir Puteh-Bukit Keluang. Kami stay dekat Bukit Keluang Resort.

Nice kan bilik dia? Luas gila, nak terawih berjemaah pun bole.

Lepas check in dan letak beg, terus pergi pantai untuk lunch. Weolls dah plan dan agihkan tugas untuk memasak so maisng-masing dah bawak makanan dan buat pot luck. Lepas perut kenyang dan perut nampak macam pregnant sebulan dua, barulah kita pergi bergambar di tepian pantai.

Nampaknya ade orang lupa bawak picnic mat hmmmm. Nampak jugak satu tangan macam Doremon hmmm.

Btw, tema kekonon beach day la so pakai putih and pink. Meoww kat belakang tu tak menepati tema so dia dipulaukan.






Yang belakang kemain sweet-sweet, yang depan nampaknya ada pihak yang bertepuk sebelah tangan hahaha.


Cuba sorok perut.


"Eh tengok sana, ada dugong terdampar"


Emmmm ini bukan dugong.


Dah puas tadah muka bawah terik matahari, kami balik ke resort dan bersiap untuk mandi kolam pula. Kolam dia punya lah jauh, rasa nak berputus asa je nak mandi kolam. Mengenangkan duit dah bayar, kita harus gunakan semua kemudahan yang ada supaya duit tu berbaloi so mandi kolam it is!

Lol kali ketiga sebab tak ada seketul ummat pun dekat kolam kecuali kami berempat. Kawasan sangat sunyi rasa macam tengah berlakon filem seram. Lol kali keempat bila 3 minit kemudian hujan berserta guruh menghiasi hari kami. Berjalan kaki nak pergi kolam tu lagi lama dari mandi woi, hahahhaha.

So kami balik bilik je dan makan lagi sekali sambil membincangkan beberapa gosip hangat.



Malamnya, kami decorate bilik lawa-lawa sebab plan nak video call dengan bride-to-be. Malangnya, dia tengah busy so berhuhuhu la kami semua.


Pakai seluar tido je sebab kan nak video call je :P

 
My fingers are too Doremon to do love sign so they laughed at me. Entah berapa puluh gambar pun kitaorang masih ketawa sampai berguling-guling. Cuma aku tak tunjuk kat sini la, tak senonoh hahaha

Finally, proper picture.

                 
Akhirnya, kami decide untuk mekap each other demi mengisi masa lapang. Disusuli pula dengan makan megi dan coffee 3 in 1 untuk mengimbau kenangan hidup di asrama dulu-dulu.

Esoknya kami cuba untuk mandi kolam lagi sekali sebab semalam kan sempat mandi 3 minit je. Entah la kenapa kami diuji lagi sekali, kolam tu tak dibersihkan pun dan air kolam tak full. Zzzzzzz nye rase percutian yang dirancang bertahun-tahun ni.

Eventho terpaksa hadap macam-macam cobaan, percutian ni tetap best! Eh semua benda jadi best bila ada dorang, awwwh. Semoga kita dapat bercuti bersama lagi--mungkin dalam masa beberapa tahun lagi.


Sekali lagi, ada pihak yang kelihatan dingin selepas bertepuk sebelah tangan sebelum ini :D


Tak paham kenapa aku pegang Twisties tu macam bawak pouch =,="







Wednesday, August 30, 2017

I passed!

Assalamualaikum.

I'm typing this entry on 31 August 2017.

Happy independence day, my dear Malaysia. Nothing can beat the feeling of hearing the announcement "To all Malaysian, welcome home" when coming back from a long trip to oversea. Indeed, Malaysia will remain as our sweetest home. And may all the souls of those who sacrificed for this country are blessed by the God.

Merdeka tahun ni adalah sangat bermakna bagi aku. Sebab......*drum roll*....

I finally passed my driving test!

Aku rasa ada la nak dekat setahun proses buat driving license ni. Punya la lama sampai 2 kali renew lesen L. Alkisah, mula-mula aku join driving class ni dekat KL sebab konon nak cepat setel. Lagipun, harga dia agak murah iaitu RM1350 untuk kereta dan motor. Rupanya, berderet orang nak jimat macam aku ni sampaikan nak tunggu turn each class punya la lama. Stress aku! Belum lagi campur dengan class yang terpaksa postponed sebab bertindih dengan tarikh penting universiti (test, exam, presentation, etc).

Cikgu aku pulak garang nauzubillah. Hilang terus confident aku nak drive tau, sobsss. Aku jadi takut-takut nak drive dan rasa lost sebab asyik kena tengking. Tapi takpe, aku kuatkan semangat sebab takkan la aku nak quit separuh jalan.

Lesen motor senang dan sekejap je setel sebab aku selalu dah merempitz secara haram ulang-alik kampus dan kolej. Lesen kereta ni, aduhaii gagal pulak satu bahagian test. Aaaa stress lagi! Masa tu pulak aku dah habis belajar dekat universiti, satu hal pulak aku nak cari pusat latihan memandu baru.

Then aku sambung dekat Kota Bharu pulak. Alhamdulillah, aku regained confident untuk drive dengan cikgu baru ni. Malam nak test, allahu bukan setakat rasa butterfly in my stomach je, rasa macam ada zoo dalam perut. Lagi power, masa tu jugak la demam T.T

Alhamdulillah, test kedua ni aku passed!

Bila ingat-ingat balik, ada hikmahnya aku failed masa first test. Cuba imagine, kalau aku lulus, padahal aku takde confident pun drive and drive pun masih kalut dan berbahaya, mesti aku akan bahayakan orang lain kalau dapat lesen masa tu. Sekarang, I dare to say that I am a better driver, not the best but better than before. Alhamdulillah, elok perancangan Tuhan.

So yeah, I got my driving license! Untuk kereta dan motor, dalam masa setahun =.=" Tapi takpe, I learnt not to give up and go for it no matter how hard it may seem. And one more thing, everything happens for a reason. Ada benda yang kamu suka tapi buruk untuk kamu, dan ada benda yang kamu tidak suka tapi baik bagi kamu-Al Baqarah ayat berapa lupa pulak.

Setel satu lagi checklist 2017 ✅