Sunday, June 16, 2019

My Raya 2019

Assalamualaikum.

It's Syawal now guys! Selamat hari raya Aidilfitri. So how's your Ramadan and raya?

Alhamdulillah sebulan berpuasa di Melaka. Cook myself sahur and dinner for the whole month, ada beberapa kali je keluar berbuka di luar. Challenging jugak la sebab balik kerja kena terus bersilat di dapur pung pang siapkan menu berbuka. Usually simple dish je like ayam sambal, tomyam, ayam goreng, nasi goreng, kari ayam, nasi ayam. Sahur the first 2 week, I had same menu as berbuka.

Tapi stress manjang sebab seluar ketat je tak longgar padahal puasa. Lepastu aku decided to eat kurma and coffee je during sahur and alhamdulillah, ada la sikit turun berat, yasss!

The challenge in Ramadan for me is---work start from 6.30am. Turun rumah pukul 6am okay, lepas sahur solat subuh terus keluar rumah. Alhamdulillah okay je, tak ngantuk sebab dah minum coffee.

For raya, I went back to hometown dua tiga hari sebelum raya. Alhamdulillah tak jam sangat maybe dah ramai yang balik awal sebab school holiday start awal. Sempat la berbuka dan sahur bersama keluarga di rumah, what a bless alhamdulillah.

Kali ni raya tak buat cookies banyak pun sebab malas. Sekadar buat cornflake madu sebab tu wajib ada untuk snacking haha.

First Syawal--there's only me, Nina, Papa and Mama. My other siblings semua beraya di rumah in laws masing-masing. Agak sendu juga la pagi tu tapi best jugak tak perlu berebut turn mandi heheee. Macam biasa, pergi masjid awal sebab mama nak cop kerusi.

Selesai solat sunat aidilfitri, papa ajak berkunjung ke rumah geng masjid dia. Beraya rumah orang pakai telekung solat uolls sebab tak bawa tudung. Sopan santun je makan sebab takut terkena kuah kacang, rendang, gulai ayam.

Since tak ada orang kat rumah, my parents decided to visit the cemetery. Nina and me menyempat je mekap dulu, sanggup tak makan lagi haha. So pergi lah kami berempat ke kubur, menziarahi pusara nenek dan kakak sambil sedekahkan surah Yassin.

At my aunt's house

With Nina before going out

Next--stop dekat rumah my aunts. Selalunya kami the last family yang sampai ke rumah aunts, tapi kalini paling awal pulak. Kenyang dapat makan lemang, ketupat, satay, rendang, roti jala, kari daging fuhhhhh. My aunts dah la semua masak sedap, sekelip mata naik a few kilos hahahaha.

So that's our first day. Second, third and seterusnya pun sama je sendu. Banyak kenduri je. Tapi on 3rd Syawal, I invited my bff to come over. So sempat masak soto for them. Kebetulan my cousins ramai jugak yang datang beraya, alhamdulillah laku soto haritu.

Second day of raya at my aunt's house 

4th or 5th day of raya, before they went to kenduri. Since dah pakai lawa-lawa, sempat la salam raya and nope, no family photo :(

My high school babes. Always there for me since 2007.

4th Syawal, me and Nina dah start keluar minum and jalan-jalan. Cuma Kakti ada kat rumah, cooking for her friends. Eh tapi petang tu tetiba ada high school friend called cakap nak datang beraya jugak. So terasa la juga raya vibes tu.

Raya ke-5 dah balik kena balik Melaka.

Sempat belanja KFC for my family before going back. Actually aku yang ngidam hahaha

Raya kali ni terasa sangat berbeza. No siblings at home, no kids, no salam raya and family photo. I gave out my second duit raya to my nieces and nephews but this time  my cousins' children pun dapat. I am able to give duit raya to my parents. I just bought 1 baju raya and no new shoes. I cook for my friends.

Well, it was a mixed feeling. Kinda sad, kinda grateful I got to spend more time with my parents and Nina. Apa pun, still blessed sebab masih dapat beraya bersama mama papa. Selamat hari raya you guys!

Sunday, April 28, 2019

My lonely weekend


Assalamualaikum.

Hari ini hari Ahad. Omputih sebut Sunday—weekend.

Tapi untuk insan seperti aku yang hidup di perantauan tanpa keluarga dan kawan, weekend adalah hari-hari sunyi yang penuh bunyi cengkerik, krik krik.

Semalam aku pegi Mydin Mall MITC lepas balik keje. Ye, aku keje pada hari Sabtu, selain keje yang banyak, aku juga masuk keje sebab sunyi di rumah. Aku pegi Mydin sebab yelah, hari gaji makan nak kat kedai je, hujung bulan melantak Megi kari pecah telur.

Dalam Mydin, penuh orang. Masing-masing dengan kawan-kawan, suami dan anak, mak ayah. Pilih barang sama-sama, makan sama-sama, borak sama-sama, bergelak ketawa. Aku taktau kenapa tetiba beremosi, rasa sayu. Rasa jauh dari orang tersayang, rasa sedih jalan sorang-sorang. Selalunya aku tak macam tu, aku jalan menonong je tak kisah kiri kanan. Semalam tengok keluarga orang bergurau senda, rasa nak menitik ayaq mata dah kenapa!?!

Harini—aku membuta sampai matahari dah terpacak atas kepala. In my defense, aku bangun lambat sebab kalau aku bangun awal, aku lagi rasa sunyi nak kena habiskan masa yang panjang sorang diri. Aku mulakan hari dengan mandi pastu basuh baju, vacuum satu rumah, buang sampah, basuh langsir.
Lepastu, rasa macam macam nak makan Western sebab tengok masterchef Australia.

Aku decide untuk makan kat luar. Yelah sebab….. baca balik baris ke-6 entry ni.

Malas nak pergi jauh-jauh, nanti duit habis dekat Grab je. So, aku pilih untuk pergi Coffeeology, jarak dia RM5 tambang Grab (zaman teknologi jarak diukur guna tambang Grab).

Aku order lamb chop, air caramel dengan waffle. Aku dah pesan siap-siap waffle tu after meal baru serve. Lepastu aku acah busy main phone, check season Kashmir (eh kenapa check season Kashmir tu, ehek). 


Tak lama lepastu dorang serve air. Pastu lamb chop sampai. Pastu waffle sampai. Haa ni aku nak marah. Awat serve sekali dengan meal?!!! Sejuk la benda alah tu, nanti tak rangup. Paling penting, semua orang tahu la aku makan banyak sebab nampak semua benda sampai sekaligus! Arghhh, mission failed.

Waffle with cream and berries


Lamb chop 2 ketul

Lepas kenyang habiskan semua benda, aku start baca buku. Aku memang bawa buku untuk habiskan masa dekat café tu. Balik rumah pun bukan ada manusia. Dah agak-agak macam lama duduk situ, aku pegi bayar. Tapi bukan untuk balik rumah ye kawan-kawan.

Aku lajak pegi kedai sebelah pulak! Hahahahaha!

Nama kedai ni Chatto. Aku order white pearl milk gojicha ke hojicha ke apa cha entah. Sedap! Interior simple dan lawa, so aku sambung membaca kat sini pulak.

Aku selalu tak minat pearl, tapi pearl dia aku bole telan. Sedap, aku siap habiskan semua pearl.

Purchase RM15 dapat free Genki Card. Card ni cute dan free, so aku register je la as member.

Ni sedap jugak cuma muak sikit inti matcha.

Disinari cahaya matahari gitewww.

Lepas habis satu buku baru aku dapat hidayah nak balik rumah.

So now here I am, menaip entry ini untuk mengakhiri hari sepi di tempat orang.

Till next time.

Banting tulang


Assalamualaikum.

Dah almost 9 months kerja. Sikit lagi nak setahun. Tak sangka.

Dah kenapa buat ayat pendek-pendek gitu engko?

Alhamdulillah, tak sangka. Awal-awal keje dulu rasa ya Allah apa benda ni, aku tak faham apa-apa. Setiap pagi ada briefing bila semua orang share pasal issue dekat production, aku blur macam laki dalam cerita Blues Clues tu. Tengok tak citer tu?

Masa awal-awal dulu, aku selalu rasa macam dibuli. Disuruh buat itu ini. Maklum la, sebelum ni suka join persatuan pelajar, rasa besar mandat. Sekarang rasa macam di bawah, tercalar ego anak muda—gitewww!

Masa tu, mantra aku setiap hari—everything is hard in the beginning. You won’t grow in comfort zone. You gotta keep moving. Don’t give up. Learn. You’ll get there.

Setiap hari, aku ulang-ulang. Untuk kuatkan mental yang koyak hahaha. Baru masuk keje dah mental koyak. Belum kena maki lagi tu, belum kena lempar kertas kerja bertaburan di kaki lima macam cerekarama TV3.

Lama-lama, aku mula figure out things. 
  • Never ever ever ever ever give up
  • Things may be hard in the beginning, but you’ll get there.
  • Be brave. Don’t be afraid to ask. Learn.
  • Get out of your comfort zone. Take challenge.
  • It’s okay to make mistake. Learn from it, fix it.


Pastu kan, pastu kan..aku nak share ni. Haritu aku develop satu online system untuk improve workflow, work efficiency dan data acquisition. At first, aku blur gila. Rasa macam nak menangis. Dekat kilang tu, tak ada orang yang betul-betul master lagi buat system. Jadi aku kena belajar sendiri dengan guidance dari staff ICT. Berbulan aku hadap, beratus kali trial, berpuluh version aku buat. Sampai tahap aku nak muntah tengok system tu, ini bukan perumpamaan nak sedapkan ayat  ye. Aku memang betul nak muntah sampai terpaksa beli asam macam orang pregnant.

Alhamdulillah, sekarang dah siap. Aku siap panggil senior dari setiap department attend training untuk sytem tu. Aku yang noob ni yang train senior, omputih cakap macam ada butterflies in my stomach. Lepastu system tersebut (wah macam akhbar Sinar Harian guna perkataan tersebut) akan diguna juga oleh staff kilang branch Jepun. Orang Jepun di Negara Jepun guna system aku, rasa macam ada dinosaur in my stomach.

Lepas setel system tu, bos aku impress gila sampai tambah lagi 22 system untuk aku buat. Ho ho hotak dia. Eh hotak aku, hotak bos jangan main—nanti dia cut bonus baru padan hotak aku.

Sekarang? Aku pun taktau la sampai bila nak keje sini. Aku bosan sebenarnya buat kerja management.  Dan sebenarnya, aku pun tak tahu apa aku nak. Yela, omputih cakap you never know what you do till you try. Hmm tu sebenarnya tulisan mural kat dinding sekolah aku, aku baca tu setiap hari masa hati meronta-ronta nak tukar sekolah harian dekat rumah. 

Till next time.