Sunday, November 16, 2014

Resipi Kek Coklat Mudah Tanpa Telur dan Tepung

Assalamualaikum.

The last time aku balik rumah haritu was my little sister’s birthday. She’s annoying, abnormal because so tall, called her rongak just because she lost teeth during childhood, called her anak kutip bawah katil hospital, slow motion but in the same time…okay, anything good that you can think of a little sister can be. Takmau la saya memuji dia, nanti dia kembang semangkuk.

So, masa tu aku pokai dan terlupa pula nak beli apa-apa yang affordable untuk dia kat KL. Bila balik Kelantan pulak memang tak keluar sangat pun sebab cuti kejap je and everyone was busy takde masa nak layan aku jalan-jalan membazir masa.

On that day, kebetulan pulak cuti Deepavali. Semua ada tersadai dekat rumah. Tengah-tengah scrolling twitter tetiba terfikir, why not bake something. Godek-godek resipi pastu jumpa resipi kek coklat yang senang gila. Serius senang. Dan paling best sebab tak payah guna telur dan butter! Omg, I can’t resist this recipe. So I give it a try dan surprisingly kejap je masa menyediakan kek tu pastu senang pulak nak buat. Omg, hati siapalah yang tak bahagia dapat bake dengan senang tanpa perlu berpeluh ketiak mashemm.

Ini adalah resipi kek coklat yang senang tanpa butter dan telur yang paling senang nak buat dan sedap pulak tu. Semua orang boleh buat tanpa ragu-ragu dan sesuai untuk buat pikat hati mertua, ahem! I got this recipe somewhere from someone’s blog but my apology sebab tak ingat blog siapa. Masa tu copy paste letak dekat Microsoft words je, I’m sorry tuan pemilik resipi.  









RESIPI KEK COKLAT

Bahan A
1 ½ cawan tepung gandum
1/3 serbuk koko
1 cawan gula pasir
I sudu kecil baking soda
1 sudu kecil garam

Bahan B
1/3 minyak
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan air

Cara-cara

1.       Satukan bahan A dan bahan B
2.       Sapukan Loyang dengan butter dan panaskan oven selama 10 minit
3.     Masukkan bahan yang dicampur tadi ke dalam Loyang dan bakar pada suhu 180 celcius selama 35 minit.
4.       Siap dan boleh letak topping


                        

Senang kan? Sekejap je dah siap. Untuk topping tu aku guna caramel sauce tapi the taste didn’t blend well together. So aku nasihatkan guna topping coklat ganache je lah kut. Resipi coklat ganache boleh search ye. Dan aku tak buat kek ni sebagai sebuah kek tapi aku buat sebagai cupcake. 

Bagi adunan ni, aku boleh dapat 7 cups kalau tak silap dan cupcake tu rangup di atas dan lembut di dalam. Tapi aku suka je dia rangup macam tu, hahaha. So, aku nasihatkan untuk dapat kek yang perfect lembutnya, tak payah buat jadi cupcake kut, atau kalau insist nak buat cupcake jugak, try kurangkan masa baking tu. Give it a try and tell me how it turn to be, heee.


That’s all. Good luck, baker!

1 comment:

  1. wah ! nampak sedap neh (^_^)
    tq for sharing amelyusoff ..
    salam perkenalan :-)

    ReplyDelete